Foto: SVT

Tänder ljus för att uppmärksamma självmord

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen samlades runt 130 personer på Stora Torget i Karlstad för att uppmärksamma att det idag är den internationella suicidpreventiva dagen.
– Det blev så fint som jag hoppats på. Jag är väldigt nöjd och tacksam att så många kom, det var värdigt och fint, säger Marie Niljung, regionansvarig för Suicide zero i Värmland.

Det är tredje gången det uppmärksammas i Karlstad och i år skedde det med ett fackeltåg till Museiparken och en ljusmanifestation. Ljus tändes för att uppmärksamma dem som tagit sitt liv.

Varför behövs en sådan här manifestation?

– Därför att det dör fyra personer varje dag i Sverige och fyrtio personer som försöker. Vi har ett gigantiskt samhällsproblem som vi inte pratar tillräckligt om. Vi måste slå hål på myterna, vi kan alla vara med och bidra. Våga fråga hur någon mår, våga fråga har du tänkt att ta ditt liv? Det är hög tid att vi börjar förhindra och förebygga psykologiska olycksfall, säger Marie Niljung.

Runt 40 personer tar sitt liv

I Värmland tar runt 40 personer sitt liv varje år.

– Vi måste börja se det här som ett samhällsproblem som det faktiskt är, vet inte politikerna att det finns ett problem så satsas det heller inte några pengar, säger Marie Niljung, och fortsätter:

– Det finns hjälp att få, vi kan förhindra det här. Vi måste kunna prata om självmordstankar så det inte blir självmordshandlingar.

Manifestationen anordnades av suicidprevention Värmland, där bland andra kommunerna, landstinget, Svenska kyrkan och organisationen Spes ingår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.