Tandreglering på distans

Publicerad

900 personer står i kö för oprioriterad tandreglering i Värmland och kan få vänta tre år. Men i Arvika har ett pilotprojekt startat med behandling på distans som kanske kan leda till att kön kan kortas.

Pilotprojektet med tandreglering på distans startade nyligen och är det första i sitt slag i Sverige.

En ortodontiassistent på Folktandvården i Arvika är utrustad med en videokamera och är uppkopplad mot en ortodontist i Göteborg som finns med på en skärm. De kan titta på och resonera om och med patienten i Arvika.

Brist på specialister

Bakgrunden är bristen på specialister på tandreglering, ortodontister, i hela landet utanför storstäderna.

Läget är ansträngt i Värmland med tre av åtta ortodontisttjänster vakanta. Kön för de 900 oprioriterade patienterna är just nu runt tre år och distansbehandling ska förhoppningsvis bli ett vapen för att korta väntetiderna.

Mer jämlik vård

Distansmetoden ska också kunna minska resorna för att få behandling och i stället se till att patienterna kan få hjälp på nära håll, en vård på lika villkor.

– Det bygger på att vi har erfaren personal, erfarna specialister, erfarna ortodontiassistenter och det är kanske möjligheten till det personliga mötet mellan patient och specialist som kan vara en utmaning, förklarar Marie Branzén som är klinikchef för tandreglering i Värmland.

Efter de behandlingar av patienter man hunnit starta hittills ser man inga stora nackdelar med distansmetoden.

– Om patienten har en fråga som jag inte kan svara på  så måste jag själv vända mig till Birgitta (specialist i Göteborg) och återkomma till patienten så det är klart att svar direkt får de ju inte, säger ortodontiassistenten Anna Andersson i Arvika som är med i projektet.

Inga risker

Specialisterna i Göteborg tycker heller inte det finns några risker för patienten när de behandlas på distans.

– Det är få patienter, vi övervakar det och jag menar skulle det vara någonting så finns det ju specialister inom Värmlands organisation som kan träda in i så fall, menar Ken Hansen som är docent och klinikchef på Specialistkliniken för ortodonti i Västra Götaland.

Betydelsefullt projekt

Erfarenheterna från pilotprojektet är intressant också för Västra Götaland, säger han, eftersom de har långa avstånd i regionen och det ofta saknas ortodontister utanför Göteborg.

Distansbehandlingsprojektet i Arvika kommer att pågå i minst två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.