Foto: TT

Tandutdragning slutade med amputerad käke

Uppdaterad
Publicerad

En patient vid en av Folktandvårdens kliniker i Värmland skulle dra ut en tand men ingreppet slutade med att underkäken fick amputeras.

– Det är sorgligt. Jag är tagen av att ha träffat patienten och vill se till att allt görs för att det här säkerhetshålet täpps till, säger Annika Strömberg, anmälningsansvarig tandläkare på Folktandvården till Nyhetsbyrån Sirén.

Den behandlande tandläkaren missade att mannen hade fått strålbehandling mot cancer 2004. Skälet var att det inte fanns någon anteckning om strålbehandlingen i det nya journalsystemet. Patienter som har fått strålbehandling ska undvika att dra ut tänder på grund av att det finns en risk för att läkningen inte fungerar.

– Vissa kanske tänker att man är frisk från sin sjukdom men man brukar säga att en strålad käke alltid är en strålad käke, säger Annika Strömberg.

Enligt Nyhetsbyrån Sirén skedde händelsen 2015 men anmäls först nu enligt Lex Maria:

– Det är viktigt att sådant här följs upp och att felen åtgärdas. Vi ser det som en möjlighet att kvalitetssäkra ännu mer, säger Annika Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.