Karin Claesson blev överraskad när hon såg sitt konto efter att hon hade tankat Foto: SVT

Tankade för 250 kronor – 1.500 låstes på kontot

Publicerad

Karin Claesson blev överraskad när hon såg sitt konto efter att hon hade tankat. 1.500 kronor hade reserverats för tankningen som bara kostade 250 kronor.
– Jag blev faktiskt riktigt förbannad, jag tycker det är dålig stil, säger hon.

Karin Claesson tankade på OKQ8 i Karlstad. När hon senare var och handlade såg hon på sitt Nordeakonto att 1.500 kronor var låsta. Anledningen till att pengarna reserveras är att bensinmacken ska slippa att personer smiter från betalningen när de tankat.

– När man tankar måste bensinbolaget säkerställa att det finns pengar på kontot hos kunden. Deras system skickar iväg en förfrågan till banken för att kolla att det finns pengar, säger Janina Pfalzer på Nordea.

Pengarna reserveras

Systemet kallas automatic fuel dispenser (AFD) och tanken är att 1.500 kronor ska reserveras under själva tankningen men sedan ska pengarna bli tillgängliga igen.

– När man avslutat tankingen ska det gå ett meddelande till bankens system om hur mycket man egentligen tankat för och så ska det automatiskt ändras till den summan, säger Janina Pfalzer.

”Fel på systemet”

OKQ8 skriver i ett mejl att det är svårt att kommentera det enskilda fallet men kunderna generellt ska kontakta sin kortutgivande bank. Nordea kan inte svara på om de eller macken gjort fel i Karin Claessons fall men de uppmanar också drabbade kunder att ta kontakt.

– Det är fel på systemet, de borde se över det här. Det är deras kunder som blir drabbade och det borde ligga i deras intresse att förbättra det, tycker Karin Claesson.

Karin har nu fått tillbaka de reserverade pengarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer