Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tankstation för flytande fordonsgas invigd i Karlstad Foto: SVT

Tankstation för flytande fordonsgas invigd i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal tunga fordon per dygn förväntas tanka vid Värmlands första tankstation för flytande fordonsgas som idag invigdes på industriområdet Bråtebäcken i Karlstad. Bränslena som erbjuds är flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG).

LNG och LBG framställs genom att naturgas och biogas kyls ned och då omvandlas till vätska.

Enligt branschorganisationen Energigas blir utsläppet av koldioxid vid förbränning upp till 90 procent lägre med biogas och cirka 25 procent lägre med naturgas, jämfört med bensin och diesel.  LNG och LBG går också att blanda.

– Det är en tendens i hela samhället att vi vill ha mer hållbara transporter så vi märker ett jättetryck på detta, säger Mikael Antonsson, Sverigechef Gasum Traffic.

Stationen har delvis finansierats av Klimatklimet, vilket är ett statligt investeringsbidrag till satsningar som minskar utsläppen av växthusgaser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer