TBE överförs direkt i själva fästingbettet Foto: TT

TBE-fallen ökar i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har antalet fall av den fästingburna hjärnhinneinflammationen TBE ökat stadigt ökat. I år är antalet inrapporterade fall rekordstort.

– Det är förstås oroande, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

110 fall av TBE rapporterades in till Folkhälsomyndigheten under första halvåret i år. Det är det högsta talet någonsin. Flest fall kommer från Stockholms län, följt av Västra Götaland och Uppsala län.

LÄS MER: Kraftig ökning av TBE

I Värmland har redan sju fall rapporterats in hittills i år.

– Det är ett rekordår gällande antal fall av TBE i Värmland, säger Ingemar Hallén smittskyddsläkare på Centralsjukhuset i Karlstad.

LÄS MER: TBE vanligast mellan Segmon och Slottsbron

Tydlig trend

Sex fall anmäldes totalt under hela förra året. För tio år sedan anmäldes bara ett fall av TBE i Värmland. Den ökande trenden är tydlig.

– Det är förstås oroande, och vad vi kan se sprider sig nu smittan västerut. Till exempel har den dykt upp i trakterna runt Kil, säger Ingemar Hallén som menar att sjukdomen är allvarlig då ingen behandling finns att tillgå.

Ökning trots ökad vaccinering

Ökningen tros enligt Folkhälsomyndigheten bland annat vara det varmare klimatet, som fästingen trivs i, samt att diagnostiken förbättrats så att fler fall upptäcks. Ökningen sker trots att fler väljer att vaccinera sig.

TBE

* Virussjukdom som sprids av fästingar

* En tredjedel av de smittade drabbas av inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna

* Symptomen är bland annat hög feber, kräkningar och koncentrationssvårigheter

* Vaccination kan skydda mot viruset

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.