Temadag om näthat på Ilandaskolan

Publicerad

På Ilandaskolan i Karlstad har man problem med både nätmobbing och elever som använt droger. Därför tyckte man från skolans håll, att dagens temadag med fokus på ungdomarnas fysiska och psykiska hälsa var extra viktig.

Kränkningar och mobbing på nätet är vardagsmat för många ungdomar.

– Varje dag kommer det elever till mig som beskriver att de inte mår bra eller att de har en kompis som inte mår bra. Det kan inte fortgå, vi måste hitta på någonting och då föddes idéen till den här dagen, säger skolsköterska Pernille Henningsson.

Under dagen fick högstadieeleverna på Ilandaskolan lyssna till föreläsare som bland annat pratade om just nätmobbing.

Blir sårade

– Det kan vara allt från hot till taskiga kommentarer generellt. Hora, slampa, gå och dö, hoppa framför tåget. Det är jättetråkigt att folk ska säga sådana grejer. De ser det som skoj medan jag kanske tar det som något som sårar mig jättemycket, säger Elmira Pettersson, 8A.

– Jag tänker, hur kan man göra så mot en människa. Förstår de inte att man kan bli sårad, säger Mina Engström i klass 8A.

Fokus på friskfaktorer

Under dagen lades även stort fokus på så kallade friskfaktorer och ämnen som träning, mat och mindfulness.

– Jag tycker att det är bra att vi kan prata ut och ställa frågor, att det är folk som bryr sig, säger Albin Olsson, 8A.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer