Ny mottagning i Karlstad ska stoppa sexköpare

Uppdaterad
Publicerad

Sexhandel är inte bara en storstadsföreteelse. Nu startar KAST i Karlstad. Det är en mottagning för sexköpare, som vill komma från sitt beteende. Idag presenterades verksamheten.

KAST står för Köpare av Sexuella Tjänster och finns redan i större städer. Men nu kopplas KAST också till Krismottagningen för män och Samtalsakuten med lokaler i centrala i Karlstad. Och den mottagningen öppnar nu för hela Värmland.

– Det här kommer att göra, tror vi, att man inte köper sex, säger Isabel Persson, utvecklingsledare mäns våld mot kvinnor och social hållbarhet på Länsstyrelsen i Värmland.

– Dels är det ju återfallsförebyggande, men det kan ju också vara det att man vet att det finns, man uppmärksammar frågan, som gör att man kanske inte börjar köpa sex. För ju mer vi pratar om det och lyfter det, desto mindre aktuellt behöver det vara.

– Får vi män att sluta köpa sex, så upphör sexhandeln, säger Per-Inge Lidén (MP), kommunalråd i Karlstad.

Sexköpare från hela länet

Han menar att det är ett problem i Karlstad med prostitution och män som köper sex.

– Den här samtalsakuten vi haft för män, är vi glada att den nu kan gälla hela Värmland. Mycket av prostitutionen sker ju i Karlstad och möten sker i Karlstad, men det är män från hela Värmland som köper sex. Men det kanske är oftast i Karlstad man köper det, säger Per-Inge Lidén (MP).

”Tror man kan bota sexköpare”

Krismottagningen får nu också in behandling av sexköpare på sitt program. Tidigare har det mest handlat om livskriser och mäns våld mot kvinnor.

– Det som är gemensamt är att det här är inga sjuka kriser, utan det är friska akuta livskriser, som vi har hos oss. säger Mats Wilhelmsson, som är samtalsterapeut på Samtalsakuten.

 – Jag tror man kan bota sexköpare. Jag tror inte det är någon som vill vara sexköpare. Man har hamnat i det här. Det kanske är något man byggt upp under lång tid. Man har flyttat gränserna successivt framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.