Bertil Löfgren berättar att bland annat sångstunderna varit viktiga för hans fru Margareta Foto: SVT

Terapin hotar försvinna från Sannerudshemmet

Uppdaterad
Publicerad

180 000 kronor räknar Kils kommun med att spara på att lägga ner den dagliga terapin vid Sannerudshemmet. Personalen är uppsagd och nu reagerar både personal och anhöriga. Det är en försämrad livskvalitet hävdar de som nu protesterar mot planerna.

– Det är tragisk att höra att livskvalitén för min fru Margareta ska försämras. Sedan hon kom till hemmet har hon längtat efter stunderna med terapi. Bland annat har sångstunderna varit mycket viktiga för henne, berättar Bertil Löfgren som bor kvar i parets villa i Kil.

Fem dagar i veckan har de äldre på Sannerudshemmet träffats för två timmars terapi av olika slag. Nu ska verksamheten avvecklas helt.

Doris Engelsrud är en av de fyra som lett terapin.

– Vi läser, vi sjunger. Just sången är något som går hem hos de äldre. De lever upp och känner igen de gamla låtarna. Vi löser ibland korsord och det händer också att vi bakar tillsammans. På sommaren har vi också gjort en del utflykter.

På terapin har de äldre bland annat fått sjunga, lösa korsord och baka Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Bättre och billigare”

180 000 kronor ska enligt ett tjänstemannaförslag sparas och den förste oktober har verksamheten upphört. De fyra som jobbat med terapin är redan uppsagda.

– Politiskt är frågan inte behandlad men vi måste se över allt vi gör – vad det kostar och hur vi gör det. Kan vi göra det bättre och billigare ska vi göra det, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Mikael Johansson och fortsätter:

– Jag har förståelse för protesterna, men vår förhoppning är att vi ska utveckla äldreomsorgen till något som är bättre.

Högljudda protester

Nu kommer högljudda protester från både anställda och anhöriga och en protestlista med drygt hundra namn har lämnats till kommunen.

Ebba Lönntorp har lett insamlingen av protester Foto: SVT

En 18-årig vikarie, som jobbat tre somrar på hemmet, har lett insamlingen av protester.

– Jag har varit runt hos all personal och alla håller med om att terapistunderna är viktiga. Samma stöd har jag också fått från många anhöriga, berättar Ebba Lönntorp.

”Inte någon livskvalité”

För en vecka sedan överlämnade hon protestlistorna med drygt 100 namn till kommunen.

180 000 kronor räknar Kils kommun med att spara på att lägga ner den dagliga terapin vid Sannerudshemmet Foto: SVT

Bertil Löfgren har stött Ebba i hennes arbete med protestlistorna.

– Det är väldigt känslosamt att ha sin hustru på ett äldreboende. Det är tragiskt om de tar bort sådana här rättigheter som jag anser att de boende har. Terapin är en ändring i tristessen. Nu sitter många på sina rum med fyra väggar som vänner. Det är inte någon livskvalité det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.