I slutet av juni arrangeras musikfestivalen Putte i Parken i Karlstad Foto: SVT

Terrorforskare vill se bättre säkerhet vid arrangemang

Publicerad

Efter nattens misstänkta terrorattentat i Manchester i samband med en konsert, tycker terrorforskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan i Karlstad, att säkerheten vid svenska arrangemang bör bli bättre.

I slutet av juni arrangeras musikfestivalen Putte i Parken i Karlstad, i år på Norra fältet. Under festivalen väntas mycket folk under flera dagar på ett stort område. Efter det misstänkta terrorattentatet vid en konsert i Manchester i går kväll, anser terrorforskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan i Karlstad att man bör se över säkerheten vid stora arrangemang, så väl i Karlstad som i hela landet.

– En säkerhetsåtgärd som man kan vidta är att förhindra att stora bilar eller långtradare ska komma upp i hög hastighet och köra in på området genom att använda betongblock, säger Peder Hyllengren.

”Inte troligt”

Men arrangören vid PIP tror inte det kommer sättas ut betongfundament på festivalområdet eftersom området är omgärdat av staket.

– Därför ser jag det inte som troligt att det skulle bli en lastbilsattack. Däremot skulle betongfundament kunna göra nytta vid köerna utanför men man kan inte heller tro att alla arrangemang ska bli utsatta för terrorattack, det är en omöjlighet, säger Niclas Lagerstam, festivalgeneral vid Putte i Parken.

– Det var förmodligen ingen som trodde att det skulle ske ett attentat mot Ariana Grandes konsert heller. Det finns en oberäknelighet och slump man aldrig kan bortse från, säger Peder Hyllengren.

Enligt Lagerstam har man inför årets festival jobbat hårt med säkerheten, precis som tidigare år.

– Naturligvis tar vi det på största allvar och ser över säkerheten ihop med polis, säger Niclas Lagerstam.

Öppet samhälle

Generellt anser Hyllengren att det yttre skyddet vid ett arrangemang är för dåligt.

– Just när det gäller skalskydd, personer som står vid entrén, så är det ändå relativt enkelt att att ta sig in utan kroppsvisitering till exempel. Har man onda avsikter går det att utnyttja den öppenhet vi har i samhället, säger Peder Hyllengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.