Sparkar och slag i en timme, och sedan dialog. Projektet ska ge tonårstjejer mer självförtroende. Foto: SVT

Thaiboxning och dialog ger självförtroende

Efter sparkar och slag i en timmes tuff träning pratar de om stort och smått. Thaiboxning och dialog är ett projekt där tonårstjejer i Karlstad får lära känna sig själva och stärka sitt självförtroende på ett annorlunda sätt.

Projektet Frysbox startade i Karlstad i höstas med inspiration från en liknande verksamhet på Fryshuset i Stockholm. Och att kombinera tuff träning med socialt umgänge har visat sig vara mycket lyckat.

– Vi tränar thaiboxning och så har vi något vi kallar värdegrundsdialog. Vi har märkt att det finns ett glapp från att man tränar som barn, kanske slutar en tid för att sedan börja träna på ett gym, men det sociala saknas och då försöker vi fånga upp dem, säger Maria Engström initiativtagare och en av ledarna.

”När jag blir arg vill jag slå”

Tove Målerud är en av tjejerna som är med i projektet, och hon gillar det verkligen.

– När jag blir arg vill jag slå på saker, men med den här träningen kan jag få ut alla aggressioner på träningen istället, säger hon och berättar att även dialogen gett henne mycket och att det är värdefullt att kunna prata i en grupp som man kan lita på.

Helt ideellt projekt

Samspelet mellan fysisk aktivitet och dialog gör det enligt tränarna lättare att öppna sig och prata om saker som annars annars kanske håller för sig själv. Och dialogen kan handla om allt mellan himmel och jord.

– Ja, det kan den verkligen, säger Maria Engström. Allt ifrån vad som hänt i veckan till olika problem. Alla har sitt bagage som de bär på, stora som små problem, men alla behöver tas på allvar.

Projektet är tvåårigt och sker på helt ideell basis.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer