Pontus Tidemand. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tidemand i duell mot Kris Meeke

Uppdaterad
Publicerad

Jari-Matti Latvala var kvar i ledningen när rallyekipagen kom till serviceplatsen i Hagfors vid lunch, efter en kort sprintsträcka. Han är 1,6 sekunder före Andreas Mikkelsen, och knappt 27 sekunder före Mads Østberg.

De två i täten talade båda om däck. Latvala tycker att de breda rallydäck som används idag är mindre förlåtande mot föraren än de smalare som användes för några år sedan.

– Jag tror att med breda däck måste du ha erfarenhet från de förhållanden som råder. Men jag är förvånad att Andreas kör så bra, när han inte var med ifjol. Han har ännu mindre erfarenhet, påpekar Latvala.

Rallyt i Värmland 2014

Samtidigt pågår ett taktiskt spel om att spara däck, så att man har några med fräscha dubb kvar till lördagens långa sträckor. Plusgrader och tidvis lätt regn får gruset att titta fram allt mer på de värmländska vintervägarna, med däckslitage som följd.

Andreas Mikkelsen valde att starta fredagen på begagnade däck.

– Nu får vi fördelen att ha nya däck i resten av rallyt. Jag tror inte att de andra killarna har det, säger norrmannen.

Pontus Tidemand låg på sjunde plats vid serviceuppehållet i Hagfors, nästan två minuter efter Latvala. Värmlänningen har en egen duell mot britten Kris Meeke, som då var 1,4 sekunder bakom.

Tidemand hörde till dem som inledde fredagen på använda däck, men byter till nya på eftermiddagen. Han börjar också hitta rätt inställningar på sin Ford, efter en trevande början.

– Nu har vi fått bilen mycket mer stabil i spåren. Det är väldigt viktigt, säger Tidemand – nu märkbart gladare än tidigare under rallyt.

Förutom kampen mot Meeke har han också siktet mot finländaren Juho Hänninen, trots att denne är 45 sekunder före sammanlagt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rallyt i Värmland 2014

Mer i ämnet