Foto: SVT

Tidningarna tappar prenumeranter

Publicerad

Trenden för länets tidningar är att de tappar prenumeranter, det visar siffror från Tidningsstatistik. Frågan är hur man ska lyckas vända på den negativa utvecklingen.

– Jag vet inte om man kan vända den, minskningen beror ju på att läsarna hellre vill läsa på andra plattformar, säger Morgan Schmidt, chefredaktör på VF.

Värmlands två största tidningar Värmlands folkblad och Nya Wermlandstidningen tappar läsare till sina papperstidningar. Båda arbetar med att fånga upp sina läsare som väljer bort papperstidningen.

– Det gäller att hitta nya kunder, yngre människor som kanske hellre läser på telefon eller padda och det gäller att få de att vilja bli prenumeranter, säger Morgan Schmidt.

– Det vi gör nu är att vi försöker få fler att ha digitala prenumerationer hos oss, ta ”plusabonnemang” helt enkelt och betala för det innehåll som vi har digitalt, säger NWT:s chefredaktör Mikael Rothsten.

”Det är inget akut hot”

Enligt Tidningsstatistiks siffror minskar VF:s upplaga från 14 000 år 2016 till 13 200 år 2017, alltså en minskning på 800 exemplar. För NWT är motsvarande tapp från 43 700 till 41 400.

– Orolig kan man nog vara fast det är inget akut hot. Det ligger några år fram i tiden, tror jag , säger Morgan Schmidt om situationen.

I Tidningsstatistiks siffror syns en viss ökning för både NWT och VF när det gäller den digitala upplagan 2017 jämfört med 2016. NWT har ökat marginellt från 4 100 till 4 200 och VF har gått från 900 till 1 300. Ökningen motsvarar däremot inte raset i papperstidningen.

Vill kompensera på den digitala sidan

– Det är framförallt på den digitala sidan som vi vill kompensera för det tapp som vi ser på papperstidningen, säger Mikael Rothsten och fortsätter:

– Vi ser att vi ökar både digitala prenumerationsintäkter och digitala annonsintäkter. Sedan vill vi naturligtvis att de ska öka lite mer och lite snabbare än de gör just nu. Men vi är faktiskt ganska optimistiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.