Har du giltigt pass inför utlandssemestern? Foto: TT/Arkivbild

Tidsbokning för pass i hela Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 15 mars måste man beställa tid för att ansöka om pass eller nationellt ID-kort i hela Värmland. Tidigare har det bara varit krav i Karlstad, medan det varit möjligt att komma på drop-in i Arvika, Kristinehamn och Torsby. Samma regler inför i hela polisregion Bergslagen, alltså även i Dalarna och Örebro län.

– Med tidsbokning kan vi planera våra resurser efter behovet, säger Savis Bodin, som ansvarar för införandet av tidsbokning i regionen.

Enligt Bodin kommer besöket att gå snabbare framöver, eftersom man har sin bokade tid. Förra året började region Bergslagen med tidsbokning i polishusen i Borlänge, Karlstad och Örebro. Nu införs det alltså även på övriga passexpeditioner i regionen.

Tid kan bokas via webb eller telefon upp till 60 dagar i förväg. När man sedan kommer till passexpeditionen anmäler man sin ankomst i en ankomstterminalen i entrén. Och det gäller att vara i tid, annars annars blir man av med sin bokning.

Fem arbetsdagar

Det brukar ta omkring fem arbetsdagar innan det nya passet eller nationella ID-kortet är klart. För att hämta det, behöver man inte beställa tid. Inte heller om man ska besöka polisstationen i andra ärenden, t ex anmälan och hittegods.

Fram till och med den 14 mars kan man fortfarande ansöka om pass och nationellt id-kort via drop-in vid passexpeditionerna i Arvika, Torsby, Kristinehamn, Hallsberg, Karlskoga, Lindesberg, Mora, Ludvika och Avesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.