Tillfälligt stopp för vargjakten

Uppdaterad
Publicerad

Jakten stoppas tillfälligt i väntan på att de överklaganden som kommit in tas upp av rätten.

Licensjakten i Värmlands och Örebro län är tillsvidare stoppad. Förvaltningsrätten i Karlstad beslutade i dag om inhibition, det innebär att man inte får jaga förrän Förvaltningsrätten fattat ett slutligt beslut i frågan. Även i Dalarnas och Gävleborgs län är jakten tillfälligt stoppad efter beslut i Färvaltningsrätten i Falun.

– Det vore en oreparabel skada om vargarna sköts bort, då funnes det inte längre något att pröva. Det vore som att pröva lagligheten i att riva ett hus efter att det rivits, säger Anders Österlin, f.d lagman och domare i målet.

Vargjakten Gävleborg

Återigen möjligt att överklaga

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade den 18 december att det ska vara möjligt att överklaga vargjaktsbeslut i en domstol. Rätten upphävdes 2014 sedan den förra regeringen regionaliserat vargförvaltningen, vilket inneburit att jaktbeslut bara kunde överklagas till Naturvårdsverket.

Efter beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen har flera förvaltningsrätter – Karlstad, Falun och Uppsala – fått in överklaganden gällande licensjakten på 46 vargar i fem län som ska starta den 2 januari. Bland andra överklagade Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Svenska rovdjursföreningen. Förvaltningsrätten i Karlstad hade fått in sju överklaganden som gäller Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på 26 vargar i Värmlands och Örebros län under 2016. I överklagandena har inhibition av beslutet yrkats vilket Förvaltningsrätten i Karlstad alltså beviljat.

– Dels handlar det om frågan om lagligheten i beslutet att tillåta licensjakt samt lämpligheten avseende hur många vargar som får skjutas, säger Anders Österlin.

Avgörande i mitten av januari

Förvaltningsrätten kommer att behandla målet skyndsamt.

– Vi räknar med att kunna avgöra ärendet i mitten av januari, säger Anders Österlin.

Om målet avgörs i mitten av januari och rätten kommer fram till att licensjakten är laglig och lämplig kan det trots allt bli vargjakt i vinter, om än under en kortare period än vad Naturvårdsverket beslutat om.

”Vi är lättade”

– Vi är lättade förstås, hade det blivit omvänt, att jakten inte stoppats, så är risken stor att vargarna hade skjutits innan man prövat saken, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Sandahl är inte förvånad över Förvaltningsrättens beslut.

– Jag har stort förtroende för att Förvaltningsrätten gör en egen bedömning, det vore dumt att gå för förhastat fram i vargfrågan, säger hon.

”Det är tragiskt”

På Svenska Jägareförbundet ljuder andra tongångar.

– Det här är tragiskt. Återigen lyckas man stoppa jakten med kort varsel, säger Jägareförbundets rovdjursansvarige Gunnar Glöersen uppgivet.

– Nu fortsätter den här följetången. Samhället klarar uppenbarligen inte att verkställa de riksdagsbeslut som står bakom licensjakten. Med två på varandra följande val kan riksdagen ändra grundlagen men uppenbarligen inte vargförvaltningen, säger Gunnar Glöersen.

Jägareförbundet kommer nu att överklaga förvaltningsrättens beslut om inhibition till kammarrätten.

– Det är inte jakten som sådan det handlar om. Det här handlar om att vi försöker rädda de intressen som människor har på landsbygden, som jakt och djurhållning, säger han.

Förvaltningsdomstolen i Falun lämnade några timmar senare samma besked som Förvaltningsdomstolen i Karlstad lämnat, uppger TT. Därmed är det klart att licensjakten nu stoppats tillfälligt även i Dalarnas och Gävleborgs län.

Besked från Förvaltningsrätten i Uppsala, när det gäller jakten i Västmanland, väntas komma senast i morgon.

Även länsstyrelsen överklagar

Även länsstyrelsen i Värmland kommer att överklaga dagens beslut om tillfälligt jaktstopp.

– Vi anser fortfarande att det jaktbeslut som vi fattat är korrekt, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Enligt länsstyrelsen kan man inte, som förvaltningsrätten, påstå att det är oreparabelt om vargar skjuts innan beslutet om jakt hunnit prövas rättsligt.

– Vi förstår ju också att döda vargar inte kan väckas till liv igen, men man kan inte se på enskilda vargar, utan på hela populationen. Vargstammen i sin helhet hotas inte av jakten, säger Maria Falkevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargjakten Gävleborg

Mer i ämnet