Tingsrättens lagman Lars Holmgård häver nu restriktionerna i häktet för den misstänkte mannen. Foto: SVT

Tingsrätten häver restriktionerna mot misstänkte mannen

Publicerad

Mannen har sen han häktades haft fulla restriktioner som innebär att han inte får ta del av tv, radio eller tidning samt inte fått ha kontakt med någon annan än sin advokat. Nu häver tingsrätten restriktionerna.

Mannen är häktad för brott mot griftefrid och för grovt gravfridsbrott, brott som han har erkänt i förhör. Han är fortsatt misstänkt för mord men inte häktad för det.

Åklagaren Linda Karlsson vill fortsatt att mannen har fulla restriktioner, något som nu tingsrätten häver.

I beslutet skriver tingsrättens lagman Lars Holmgård att restriktioner bara kan avse brott för vilken den misstänkte är häktad för. Tingsrätten finner att mannens möjlighet att förstöra utredningen av det brott för vilket han är häktad är begränsad.

Om åklagaren misstänker att bevis kan förstöras eller att utredningen av brottet hindras om klienten har kontakt med omvärlden kan restriktioner vara nödvändiga.

Restriktioner kan innebära att:

  • brev till och från den häktade granskas av åklagaren.
  • åklagaren måste ge medgivande för besök.
  • telefonsamtal måste godkännas av åklagaren.
  • den häktade inte får lyssna på radio, se på tv eller läsa tidningar. Han eller hon får inte heller umgås med andra häktade. I vissa fall kan två klienter med restriktioner få umgås på ett bostadsrum en stund, så kallad samsittning.

Även med restriktioner har klienten rätt att skicka brev till sin offentliga försvarare utan att de granskas av åklagaren. Han eller hon kan också få lov att träffa till exempel häktesprästen.

Beslut om restriktioner kan omprövas av åklagaren.

Källa: kriminalvarden.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Frysboxfallet

Mer i ämnet