Foto: Ulf Johansson/SVT

Tunga fordon lockar allt fler tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig förr har så många tjejer sökt sig till landets gymnasiala transportutbildningar som nu. I årskurs två är andelen tjejer uppe i 27,3 procent i genomsnitt. Men på Presterudsgymnasiet i Kristinehamn är de långt fler än så.

Det är Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, TYA, som för statistik över antalet sökande till transportutbildningarna på landets gymnasieskolor. I den senaste undersökningen framgår det att nästan var tredje elev på landets transportlinjer i årskurs två är en tjej.

– Lastbilsföraryrket brukar beskrivas som mansdominerat och grabbigt, men den här utvecklingen visar att det inte stämmer längre, säger Micaela Roslund som är projektledare på TYA.

Presterud bäst i Värmland

Presterudsgymnasiet i Kristinehamn sticker ut i undersökningen som en av de skolor i Sverige som är allra bäst på att rekrytera tjejer till transportutbildningen. Där är 47,1 procent av eleverna i årskurs två tjejer. I årskurs tre är det helt jämställt.

– Jag ville bevisa att små också kan kontrollera stora fordon, säger Luna Rundblad som går i årskurs 3.

I klippet ovan möter du snart färdigutbildade Luna Rundblad på Presterudsgymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.