Foto: SVT

Tjurruset utmanar de allra värsta

Uppdaterad
Publicerad

I dag går starskottet för Tjurruset på Norra Fältet i Karlstad. Tävlingen är känd för sin utmanande terrängbana där ingen springer sig fri från varken smuts, lera eller vatten.

Tjurruset är tävlingen för den envise och tävlingsinriktade som längtar efter både lera och fysisk utmaning. Loppet inte känt för sin distans på 10 kilometer, utan för de hinder som anordnats i terrängen.

Totalt springer cirka 3.500 personer och tävlingsdagen bjuder även på Kalvruset och Minikalvruset. Barn mellan åtta och tretton år springer Tjurruset i miniatyr, det så kallade Kalvruset på 3,5 km. Yngre barn tar sig fram på en lekfull bana på 300 eller 500 meter.

– Jag har sprungit i 15 år och i tio har jag varit volontär. Det är helt klart en tuffare tävling i år, säger Thorbjörn Wahlström volontär och tävlande.

Hemlig bana

Banans utformning är i stort sett hemlig fram till tävlingens början. Varje år planeras nya hinder, men nytt för i år är en hinderbana med spurtpris.

Till dunkande musik och krävande hinder ska de tävlande ta sig igenom en inhängnad bana, snabbaste kvinna och man tilldelas ett särskilt pris. På plats finns elva sjukvårdare och 350 volontärer som ska ta hand om och vaka över de 3.500 tävlande. Arrangörerna IF Göta bygger loppets hinderbanor med hjälp av volantärerna.

– Tanken är att alla medlemmar i föreningen ska hjälpa till på nått sätt, men vi har även haft en skolklass här som hjälp till med och bygga hinder, säger Johan Engberg, kanslichef för IF Göta.

För de värst

Nytt för i år är även den så kallade ”Värstingklassen” där en grupp på 40 anmälda tävlingsinriktade startar 20 min senare än resten av löpargruppen.

– Den sista startgruppen får tyngst utmaning, eftersom flera tusen personer framför dem trampat upp en rejäl lera, säger Johan Engberg.

Trots tävlingens allvar hindrar det inte välviljan bland de tävlande att stanna till.

– När någon fastnat i en lergrop eller kanske tappat sin sko, så är folk där och hjälper till att dra upp personen eller gräver fram skon, säger säger Sören Persson volontär och tävlande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.