Tog jobb utomlands – Förlorade barnbidraget

Uppdaterad
Publicerad

Att ta jobb utomlands kan leda till att barnbidraget dras in. Det hände tvåbarnsmamman Verena Heinrich från Ransäter efter att hon tog jobb i Norge i stället för att gå arbetslös hemma i Sverige.

När tvåbarnsmamman Verena Heinrich i Ransäter blev arbetslös för ett par år sedan ville hon inte hamna i diverse arbetsmarknadsåtgärder. Och inte heller ligga samhället till last. Så hon tog ett jobb i Norge. Men härom dagen damp chockbeskedet ner i brevlådan. På grund av att Verena arbetar utomlands förlorar familjen rätten till svenskt barnbidrag. Och hon kan bli skyldig att betala tillbaka barnbidrag som familjen redan fått.

– Vi kan ju försörja oss på ett bra sätt nu. Det här känns som att bli bestraffad för att vi inte går i de banor som man gick i förr, säger Verena Heinrich.

Hade Verena i stället valt att gå arbetslös hemma i Sverige så hade familjen kunnat behålla barnbidraget. Men enligt de överenskommelser som reglerar rätten till så kallade familjeförmåner inom EU och EES så är det det land man arbetar i som ska betala ut eventuella barnbidrag. Och eftersom barnens far är hemmaman och Verena arbetar i Norge så är det Norge som ska stå för familjeförmånerna.

– I och med att Sverige är med i EU och Norge är ett EES-land så är det EUs regler som styr utbetalningen av familjeförmåner. Finns det bara ett arbetsland så är det arbetslandet som ska betala i första hand. Finns det två arbetsländer så är det barnets bosättning som styr vilket land som ska betala, säger Göran Libäck som är specialist på EU-familjeförmåner hos Försäkringskassan.

Om Verena vill ha barnbidrag för sina två svenska barn så måste hon ansöka om det i Norge. Och är det så att det norska barnbidraget är mindre fördelaktigt så kan hon ansöka om att få ersättning för mellanskillnaden i Sverige.

– Jag lever här, min man lever här och mina barn lever här och går i skola här i Sverige. Jag förstår inte varför det ska krånglas till. Det är ju inte så att vi har blivit dyrare för staten och ska straffas för det, uppger Verena Heinrich.

– Jag har förståelse för att det kan vara svårt att söka upp information. Mitt råd är att ta reda på så mycket som möjligt innan man börjar arbeta i ett annat medlemsland, avslutar Försäkringskassans Göran Libäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.