Ola Toivonen Foto: Bildbyrån

Toivonen: ”En Degerforshelg i svensk fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

En allsvensk återkomst för hans älskade Degerfors och ett eget SM-guld med Malmö FF. Ola Toivonen kan få fira dubbelt i helgen.

– Det hade varit stort. En riktig Degerforshelg i svensk fotboll, säger MFF-anfallaren.

Den 8 juni blev det klart att den forne landslagsstjärnan flyttar hem till Sverige och Malmö FF. Nu är han endast en vunnen match från sitt första SM-guld.

– Fem månader senare har vi möjlighet att ta hem det och det var därför man kom hem också. För att verkligen vinna ett guld till klubben som har gett mig väldigt mycket tillbaka, säger Ola Toivonen.

Aldrig vunnit ligan

Trots att han har spelat i toppklubbar som MFF (2007–2008) och PSV Eindhoven i Nederländerna (2009–2014) saknar anfallaren en ligatitel på sin meritlista.

– Vi missade med PSV fyra år i rad. I de andra klubbarna var det väl inte riktigt ligaguldet man var ute efter, men det var med PSV som man verkligen saknade ett ligaguld. Det är något man kommer titta tillbaka på när man avslutar karriären – att man inte fick ett ligaguld i Holland, säger han.

MFF har tio poäng ner till tvåan Elfsborg med fyra allsvenska omgångar kvar att spela. Vinner Malmö på söndag hemma mot Sirius är SM-guldet klart – oavsett hur det går för de övriga topplagen.

– Det är många som säger att det är en coronasäsong, men serien spelas och då är titeln där för att tas.

Svågern tränar Degerfors

Det avgörande rycket mot det förväntade SM-guldet anser Toivonen att MFF tog under sommaren när laget vann åtta raka allsvenska matcher.

– Vi gick runt på spelare, men vi vann ändå och där kände vi väl att det här tar vi. Och samtidigt tror jag att många motståndare tappade lite driv i sina lag när de verkligen såg hur starka vi var, säger 34-åringen, som svarat för sju mål och fem framspelningar på 17 allsvenska matcher i år.

Toivonen kan få anledning att jubla redan på lördagen. Då kan moderklubben Degerfors bli allsvensk igen för första gången på 23 år. Vid seger hemma mot Gais på Stora valla på lördag samtidigt som trean Jönköpings Södra tappar poäng mot Norrby är det klart.

– Det hade varit stort. En riktig Degerforshelg i svensk fotboll om jag kniper SM-guldet och Degerfors går upp i allsvenskan.

TT: Hur mycket har du följt dem i superettan i år?

– In i minsta detalj. Jag försöker titta varje minut. Det är väldigt imponerande.

Trots alla år utomlands har kopplingen till hembyn och klubben alltid varit stark. Han äger ett hus i hemtrakterna och dessutom är Degerforstränaren Tobias Solberg – som delar på ansvaret med Andreas Holmberg – gift med Toivonens syster Lisa. Det fanns dock aldrig några planer på att flytta hem till den värmländska klubben när familjen Toivonen väl bestämt sig för att lämna Melbourne och Australien.

– Faktiskt inte. Även om kompisarna och svågern var på mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.