I dag kom generaldirektören för Myndigheten för yrkeshögskolan till Karlstads Teknikcenter för att presentera myndighetens beslut om nya utbildningar som får starta i höst och under 2018. Tolv utbildningar har beviljats i Värmland vilket innebär 652 nya platser.
En av de utbildningar som med dagens besked fick förlängt i ytterligare två år är vårdadministratör som finns både i Karlstad och Kristinehamn.
– Det har jättestor betydelse för oss på landstinget i Värmland som arbetsgivare. Det är helt avgörande för oss för att vi ska kunna fortsätta att rekrytera på ett bra sätt. Vi har mycket vakanser och stora pensionsavgångar, säger Marielle Jalal, verksamhetschef för vårdadministration inom landstinget i Värmland.
Ansökningarna rangordnas
Bland de tolv utbildningar i Värmland som i dag fick startbesked finns också till exempel tandsköterska, energitekniker, trätekniker och redovisningsekonom.
– När vi prövar alla ansökningar som kommer in från hela landet, cirka 1300 stycken, så graderar vi dem utifrån hur starkt arbetslivets behov är av arbetskraft och hur engagerat arbetslivet är, och då får vi en rangordning med väldigt stark arbetslivsanknytning och lite svagare, och de vi väljer ut är de som har starkast arbetslivsanknytning, säger gerneraldirektör Thomas Persson.
Arbetsgivare är med och utformar utbildningarna utifrån sina behov och utbildningarna finansieras med statliga medel men arbetslivet medfinansierar. Det handlar om eftergymnasiala studier som oftast är mellan ett och tre år långa och där teori varvas med praktik.
– Utbildningen är ganska spetsig mot en eller ett par, tre yrkesroller. Tanken är att man på ganska kort tid ska kunna läsa in och kunna gå rakt ut på arbestmarknaden, säger Thomas Persson.
Större andel som tar examen
Myndigheten mäter resultatet på flera sätt: Hur många som tar examen, hur stor andel som har jobb sex månader efter examen och hur stor andel som hamnat på ”rätt” arbete, det vill säga att man arbetar med det man utbildats för.
I Värmland visar resultatet för 2016 att är det en större andel som tar examen här i länet än i riket som helhet. 78% är siffran för Värmland medan den ligger på 73% för hela riket. När det gäller andelen som har arbete ett halvår efter avslutade studier är Värmlandssiffran 82% vilket är lägre än totalsiffran för landet på 91% och när det gäller frågan om man har ”rätt” arbete når Yrkeshögskolan sitt högsta resultat hittills i Värmland men det ligger ändå något lägre än riket, 65% jämfört med 67%.
– Utbildningarna i Värmland har utvecklingspotential. Här behöver andelen som får jobb bli högre, säger Thomas Persson,
”Det känns lovande”
Elinore Fröding Gustafsson, är en av de som studerar till vårdadministratör på Yrkeshögskolan i Karlstad och hon tycker att det är bra med en yrkesutbildning.
– Jag tycker det är bra, jag är egentligen frisörutbildad och jag tycker det är bra när man blir någonting direkt, säger hon.
Vad tror du om dina chanser att få en anställning?
– Det ser nog rätt så ljust ut. Även om det inte skulle bli någon fast anställning så ett vikariat i alla fall, så det känns lovande, säger Elinore Fröding Gustafsson.
Beviljade utbildningar för Yrkeshögskolan i Värmland
Arvika Teknikillustratör
Arvika Energitekniker – Byggnader
Forshaga Behandlingsassistent
Hammarö Trätekniker
Karlstad Affärsinriktad redovisningsekonom
Karlstad Vårdadministratör – medicinsk sekreterare
Karlstad Tandsköterska
Karlstad IP-paralegal
Karlstad Automationsingenjör med inriktning Processteknik
Kristinehamn Vårdadministratör – medicinsk sekreterare
Sunne Förpackningsdesigner
Sunne Grafisk Formgivare/Tekniker