Foto: Lars OA Hedlund

Tommy från Karlstad blixtmästare i schack

Publicerad

Under torsdagen avgjordes blixt-SM i schack i Eskilstuna.

Med tio av elva poäng tog Tommy Andersson från Karlstad hem titeln som bäste svensk.

– Ibland går det vägen.

Tommy Andersson från Karlstad jobbar till vardags med styrsystem till industri. Sedan han var tolv år har han tävlat i schack och under torsdagen blev han svensk mästare i SM-finalen i blixtschack i Eskilstuna.

Champangefylld seger

Tommy, som är knuten till den gotländska klubben Burgsvik Alva SK, ledde hela turneringen från start till mål. Han vann de nio första partierna och de två slutronderna slutade oavgjort. Efter det fick han SM-pokalen- fylld med champange.

– Det blev en liten sen kväll igår, säger Tommy Andersson till SVT Nyheter Värmland.

Snabbt tempo

I blixtschack får spelarna tre minuter per parti var. För varje drag får spelarna två sekunder tillägg. Det är ett helt annat tempo än det långparti som Tommy Andersson avslutade precis innan SM-finalen skulle börja.

– Det var en dåligt uppladdning. Första partierna spelade jag riktigt dåligt. Jag var illa ute mot några yngre lågrankade spelare, men sen gick det vägen.

”Rena turen”

Tommy Andersson låg rankad femma innan finalen och lyckades klättra upp hela vägen till toppen.

– Man ska ha en viss tur och flyt. Jag hade i princip inte tränat alls innan, så det var egentligen rena turen. Det var lite underligt faktiskt, säger Tommy Andersson.

Förra året blev Tommy Andersson internationell mästare, vilket är den näst högsta titeln som schackförbundet Fédération Internationale des Échecs (FIDE) delar ut, med undantag från titeln som världsmästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.