Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när fällorna töms i klippet. Foto: SVT

Nu svärmar granbarkborren – hög förekomst i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens värme har fått granbarkborren att svärma – så också i Värmland. I Deje fångades under förra veckan cirka 8 500 barkborrar, vilket var en av de högsta noteringarna i landet.

– Det varma vädret gynnar granbarkborren, säger Jenny Morgansson, projektledare på Skogstyrelsen.

Enligt Skogsstyrelsen riskerar det att bli en ny och omfattande barkborrevåg om meteorologernas långstidsprognos stämmer och vi får en lika torr sommar som 2018.

Nu när granbarkborren börjat svärma så innebär det att det om någon vecka är dags för skogsägare att börja leta efter tecken i skogen för att försöka förhindra alltför stora skador.

– Om du hittar så ska du kontakta din rådgivare eller inköpare och få hjälp, säger Jenny Morgansson.

Stor fångst i Deje

När SVT följde med ut i skogen till en av platserna med fällor strax utanför Deje hittades ungefär 4 000 granbarkborrar som fångats det senaste dygnet. Föregående vecka fångades omkring 8 500 på samma plats.

– Den här veckans fångst indikerar att det blir minst lika mycket som förra året, säger Anders Niklasson, skogvaktare på Stora enso.

Följ med när fällorna töms i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.