Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elflyg i linjetrafik på Torsby flygplats kan bli verklighet redan 2027 enligt en förstudie som presenterades idag. Hör näringslivschefen Eva Larsson och konsulten Johan Erlandsson berätta mer i videon. Foto: SVT

Torsby flygplats kan få eldriven linjetrafik år 2027

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1993 har fossildrivna flygplan gått mellan Torsby flygplats och Arlanda i Stockholm. Men i takt med utvecklingen av elflyg är Torsby kommun nu intresserade av att ställa om sin linjetrafik till eldrivna flygplan.

Torsby kommun har genomfört en förstudie, med stöd av Region Värmland, och presenterade den på en presskonferens idag. 

- Vi har ju redan idag en fullt fungerande flygplats som flyger till Stockholm två gånger om dagen men vi ville titta på just hållbara sätt att förflytta sig. Det är viktigt att vi ligger i framkant och framtidssäkrade våra flygplatser på ett hållbart sätt säger Eva Larsson, näringslivschef på Torsby kommun.

Större fördel på lång sikt

Förutom miljö- och hållbarhetsaspekten har man bland annat tittat på finansieringen, intäkter och efterfrågan. Studien visar till exempel att kostnaderna av elflyg sannolikt skulle bli dyrare till en början men väntas på lång sikt få en allt större fördel gentemot flygplan som går på fossilt bränsle.

– Omställningen till elflygplan ligger faktiskt inte så långt bort i tiden. Det är bara en tidsfråga, säger Johan Erlandsson, som har varit konsult i förstudien och fortsätter:

– Sedan innebär detta ju spännande möjligheter för en glesbygd som Torsby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer