Anna Melin-Nyström (C), ordförande i miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Torsby, ser positivt på förslaget som nu ska utredas. Foto: Yderstigs foto/TT

Torsby kan få drönare i räddningstjänsten

Publicerad

Räddningstjänsten i Torsby kan i framtiden komma att använda drönare i sin verksamhet.

– Det är spännande och positivt om ny teknik kan användas för att underlätta räddningstjänstens arbete, säger Anna Melin-Nyström (C), ordförande i miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Torsby.

Blir idén verklighet blir Torsby den första kommunen i Värmland som använder drönare inom räddningstjänsten.

Tanken är att en eller flera drönare ska kunna användas vid ett antal insatser, till exempel vid skogsbränder för att lokalisera brandplatsen, hitta vattendrag och infartsvägar.

LÄS MER: Här är brandmännens nya kompis

Drönare skulle också kunna användas vid drunkningstillbud eller för att hitta försvunna personer, vid trafikolyckor och vid eftersök av påkörda djur.

– Torsby kommun är ju geografiskt stort, vi har ju en stor del av Värmlands yta och drönare skulle kunna komplettera och underlätta räddningsverksamheten, säger Anna Melin-Nyström.

Ska utredas: ”Kan finnas gränser”

På miljö-, bygg- och räddningsnämndens sammanträde i onsdags gav nämnden räddningschefen i uppdrag att utreda möjligheterna till att använda drönare i Torsby.

– Det här måste utredas för att se var och hur det kan användas, det kan finnas gränser för vad som är möjligt när det gäller flygzoner och annat, säger Anna Melin-Nyström.

Blockgemensamt förslag

Bakom förslaget står Socialdemokraterna, Centern och Moderaterna i nämnden som lagt fram ett så kallat nämndinitiativ om drönarteknik.

– Det känns bra att vi för en gångs skull är överens över blockgränsen, säger Daniel Brosius, som företräder Moderaterna i nämnden och som är i opposition i kommunen.

Räddningstjänsten i Torsby kan bli först i länet med drönare som räddningsredskap. Foto: SVT

Priset för en drönare beräknas vara mellan 10.000 och 20.000 kronor.

– Vi ser positivt på det här, men det kräver också att det finns personella förutsättningar, att de som ska jobba med det är intresserade och ser det som ett hjälpmedel i vardagen, säger Anna Melin-Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.