Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vd Peter Löfvenholm om utmaningarna med att hitta personal till sin verksamhet. Foto: Maja Yngve/SVT

Torsby kartlägger vilken kompetens som behövs i framtiden

Publicerad

Nu ska Torsby kommun ta reda på vilka kompetenser och utbildningar som behövs i framtiden. Redan i dag ser kommunen att det behövs personal inom sjukvården, skogsbranschen, industrin, skolan och hemtjänsten.

– Vi hoppas få ett mer samlat grepp på vad vi behöver och hur vi kan jobba med den här frågan framöver, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S).

Kommunen har beviljats 600 000 kronor från Region Värmland och Tillväxtverket för kartläggningen. Målet är att ta reda på vilka kompetenser som efterfrågas inom det privata näringslivet och vilka utbildningar som behövs.

Utmaning att få tag på rätt personal

Ett av företagen som inom kort räknar med att behöva nyanställa är Torverk Industrial Doors AB som tillverkar industriportar. De har i dag knappt 40 anställda men behöver under året växa med tre till fem personer.

– Det har ju sin utmaning för man vill ju få tag på rätt personal och vi vet att det blir stenhård konkurrens om de personer som blir tillgängliga. Så vi funderar lite på hur det blir i höst när vi behöver bli fler, säger Peter Löfvenholm som är vd på Torverk. Han välkomnar Torsby kommuns projekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.