Så gör du för att skydda dig. Foto: TT

Torsby kommun manar invånarna att förbereda sig inför vårfloden

Publicerad

Förbered dig för vårfloden. Det budskapet går Torsby kommun nu ut till invånarna inför det som kan bli en besvärlig vår. Orsaken är de stora snömängderna i norra Värmland och växlingarna mellan kalla nätter och dagar med plusgrader.

I kommunens tidning, på hemsidan och i annonser i det lokala bladet ger kommunen tips om hur man ska skydda sig mot översvämningar i bostäderna. Här ger man tips om hur man tätar golvbrunnar och hur man ökar sin beredskap genom att skaffa en vattenpump och träna på att använda den. 

– En effektiv sätt när vattnet stiger i golvbrunnen i källaren är att täta den med en plastboll som man sedan pumpar upp. Vill man förstärka skyddet kan man placera en vattenfylld plastsäck ovanpå. Ett enkelt och effektivt skydd.

Torsby

Egenansvar

Det är kommunens beredskapssamordnare Johan Westh som visar SVT gör man gör. Han betonar också folks egenansvar, att inte bara lita på att kommunen kommer när vattnet stiger.

– Det är klart att vi kan rycka ut från Räddningstjänsten i en akut situation, men vi måste först av allt se till att samhällsviktiga funktioner är igång. Det kan gälla hemtjänst, äldreboende, skolor och IT-miljöer.

”Förbered dig för vårfloden” är kommunens budskap.

– Vi vill inte att det ska komma som en överraskning för våra invånare att det kan komma en vårflod. Många är vana vid vårfloder, men trots det kan det överraska oss. Det är vår skyldighet att informera och hjälpa till. Vi ger på hemsidan och i kommunens tidning tips på hur man skyddar sig om vårfloden är på väg att ställa till skador, berättar Annette Lauritzén som är kommunens kommunikationsstrateg.

Dricksvatten skyddas

Men hur är då den kommunala beredskapen om vårfloden leder till en risk för översvämningar. Jan Esping är kommunens tekniske chef.

– Vi har en väl rustad organisation för att klara det, men det är klart det finns känsliga punkter. Dricksvattenförsörjningen är en sådan verksamhet och här får inte våra vattentäkter förorenas. Vi får skydda dem med bland annat barriärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torsby

Mer i ämnet