Här förklarar SVT:s reporter Rebecka Hugosson varför sjuksköterskebristen kan bli problematisk i Torsby. Foto: TT/SVT

Torsby saknar långsiktig plan för undersköterskebristen

Uppdaterad
Publicerad

Torsby kommun har redan en äldre befolkning och har tvingats tackla utmaningar inom hemtjänst och äldrevård förut. Men att den äldre befolkningen ökar så kraftigt inom en snar framtid, det kände politikerna inte till.

Fram till år 2030 kommer invånarna som är över 80 år att öka med 25 procent i Torsby kommun, enligt en prognos från Arbetsförmedlingen. Idag finns 275 tillsvidareanställda undersköterskor som arbetar inom bland annat hemtjänsten och äldrevården i kommunen. De kommande sju åren kommer 79 av dem att gå i pension.

Socialnämndens ordförande överraskad

Foto: TT /arkiv

När SVT frågar socialnämndens ordförande hur de ska möta den här utvecklingen i verksamheten blir han svaret skyldig. Att det är många undersköterskor som väntas gå i pension känner han till, men prognosen för befolkningsutvecklingen de kommande tolv åren, är en nyhet. 

– Kommunen har inte haft några uppgifter längre än till 2025. Den kommunala budgeten jobbar mest med treårs-cykler, säger socialnämndens ordförande Åke Gustavsson (S).

Politikerna reagerar

De har utgått från en kortsiktig prognos, som visar att antalet invånare över 80 år i Torsby kommun tvärtemot minskar de kommande tre åren. Den långsiktiga prognosen från Arbetsförmedlingen visar att ökningen i kommunen drar igång år 2022. När kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S), och socialnämndens ordförande Åke Gustavsson (S) får ta del av statistiken, säger de att de ska börja arbeta med en längre plan.

– Personalavdelningen ska ha ett riktat uppdrag och titta på kompetensutveckling över en längre period, säger Ann-Katrin Järåsen (S).

Så ser befolkningsprognosen ut i din kommun

Prognos för antalet invånare 80 år och äldre, förändring 2018-2030:

Kil 65%

Hammarö 56%

Forshaga 54%

Kristinehamn 53%

Grums 50%

Karlstad 49%

Storfors 46%

Årjäng 42%

Filipstad 37%

Sunne 36%

Arvika 35%

Säffle 33%

Eda 26%

Torsby 25%

Hagfors 18%

Munkfors 10%

Hela länet 42%

Källa: SCB, bearbetning Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.