Redan måndag morgon var det mycket trafik på E18 i Norge efter att snön fallit. Foto: Ole Berg-Rusten/TT

Totalstopp på E18 vid norska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Måndagens kraftiga snöfall orsakade totalstopp och kilometerlånga köer på E18 vid gränsen, från Årjäng och ända in i Norge. Fyrhjulingar med frivilliga undsatte insnöade bilister med mat och filtar, rapporterar norska VG.

– Bilar som varit igång har fått slut på bränsle, flera har bärgats under natten, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

På andra sidan gränsen i Ørje stod enligt VG stillastående långtradare med sommardäck som blockerade vägen till Värmland.

– En del har nog varit där väldigt, väldigt länge. Vi har jobbat med det hela dagen utan att kunna lösa det, sade Svein Walle vid det östra norska polisdistriktet till VG på måndagskvällen.

Frivilliga från Röda Korset och Norsk Folkehjelp körde under natten ut förnödenheter som mat, vatten och filtar till insnöade trafikanter.

 – Vi ska hjälpa de som eventuellt sitter fast i personbilar, ingen kommer att frysa ihjäl i Ørje, sade Svein Walle.

Enligt Trafikverket släpptes trafiken på vid 04.30-tiden på tisdagen igen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, berätta om läget i trafiken och situationen på E18.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.