Foto: SVT/ Arkiv

Trafikskadad varg plågades – avlivning dröjde

Uppdaterad
Publicerad

Den varg som blev påkörd och svårt skadad på tisdagen söder om Molkom plågades i onödan i över en timme enligt vittnen. Eftersöksjägare som kom förbi platsen fick inte stöd att avliva vargen för polisen, uppger tidskriften Svensk Jakt.

Enligt Svensk Jakt låg vargen svårt skadad i diket och hasade på frambenen för att ta sig från platsen. En eftersöksjägare vid Nationella Viltolycksrådet råkade komma förbi platsen men fick inte något stöd av polisen per telefon att avliva vargen.

– Det här har spårat ut fullständigt. Djur ska inte behöva lida i onödan. Det spelar ingen roll vilket djur det är frågan om. Så här får det bara inte gå till, säger jaktvårdskonsulenten i Jägareförbundet Gunnar Glöersen till Svensk Jakt.

Anledningen till att avlivningen dröjde över en timme uppges vara att det bara är ett fåtal hemliga eftersöksjägare som anlitas vid eftersök av rovdjur och de kan ofta ha långt att åka till olycksplatsen. Efter en timmes väntan tog den eftersöksjägare som var på plats kontakt med en annan polis som omedelbart tog beslut om att avliva vargen, enligt Svensk Jakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.