Foto: SVT

Träkorsets gåta löst – här är skaparen

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har gåtan om det mystiska träkorset gäckat invånarna i Långserudstrakten. När SVT gjorde ett reportage 2014 visste ingen hur korset hamnat där eller vem som rest det. Men nu kan vi berätta hur det gått till.

Det är en vacker sensommardag i början av september som vi återvänder till Brudeberget, strax väster om Långserud i Värmland. Vi vandrar upp längs skogsvägen och strax innan vi når det över tre meter höga träkorset möter vi mannen som påstår sig ha rest det.

Han heter Pjotr Nadejevskij, är ryss från Litauen och kom till Sverige för elva år sedan. Numera bor han i Vålberg och driver ett företag inom byggbranschen.

Är inte troende

Han berättar för oss om hur korset hamnat här. Han upptäckte platsen en gång när han passerade med bilen på E18. Han stannade till och fikade med sin hustru på bergknallen, och där jag och min kollega mest hör trafikbuller fann Pjotr Nadejevskij en plats full av energi – en plats för ett kors.

– Jag reste korset som ett tack till de personer som under mina elva år i Sverige hjälpt mig med arbete och boende. Jag och min fru Svetlana beslöt att beställa något fint och det blev korset, säger Pjotr Nadejevskij.

Han är inte troende utan ser det mer som ett minnesmärke förklarar han.

– Det är en gåva till Värmland och värmlänningarna, säger Pjotr Nadejevskij.

”Det var tungt”

Han berättar att det är ett katolskt kors som tillverkats av den berömde litauiske konstnären Macijauskas med trävirke från Kaliningrad. Det 350 kilo tunga korset transporterades till Sverige efter att det invigts i en katolsk kyrka i Litauen och sedan forslades det till Värmland och Brudeberget. Det var en regnig dag när det skulle resas för cirka två och ett halvt år sedan och det gick inte att köra med bil ända upp.

– Vi var fyra personer som bar det för hand, utan några hjälpmedel, sedan reste vi det. Det var tungt, säger Pjotr Nadejevskij och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.