Visa alla (2)
Visa alla (2)

Trash-Tiki – flotten av skräp

Publicerad

En flotte byggd av plastdunkar, spöknät och drivved ska segla från Oskarshamn till Almedalen. Förhoppningen är att lyfta frågan om skräp i haven hos både politikerna och allmänhet.

Projektet Trash-Tiki är grundat av biologen och äventyraren Glenn Mattsing i Kil. När han och kollegan Sören Kjellkvist förra sommaren rodde över Barents hav väcktes idén för att lyfta frågan om plast och skräp i havet.

– När vi klev i land på Björnön, en av världens mest avlägsna öar, som jag trodde var en närmast jungfrulig ö möttes vi av stränder fulla av plast, jag blev förbannad, säger Glenn Mattsing.

Byggd av skräp

Flotten Trash-Tiki byggde Glenn Mattsing och Sören Kjellkvist  av plast och skräp från havet.

De har sedan jobbat ihop med Naturskyddsföreningen för att ta fram skolmaterial för att på ett nytt sätt väcka ungdomars intresse för miljöfrågor och globala målen för hållbar utveckling.

– Projektet Trash-Tiki kombinerar äventyr, naturupplevelser och en av vår tids stora miljöutmaningar, det enorma platsflödet ut i våra hav.

Petter Stordalen följer med

I Almedalen kommer de att hålla ett seminarium om vad man kan göra med all plast och skräp. Trash-Tiki ska segla från Oskarshamn till Visby. När flotten seglar in i Visby kommer även hotellmagnaten Petter Stordalen att finnas på den.

– Han är ju mister entré, så han var inte sen att anta den utmaningen. Tyvärr kan han inte vara med på hela seglatsen, men hoppar på under färden, säger Glenn Mattsing.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer