Foto: SVT

Trattar ska rädda rören i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Fettproppar i avloppsrören orsakar stora problem. Nu går Kristinehamns kommun och Kristinehamnsbostäder ihop och delar ut så kallade fett-trattar till hyresgäster och fastighetsägare.

Tratten som ska få folk att låta bli att spola ner fett i avloppsrören fästs på en vanlig petflaska. Varje gång man använt fett i matlagning eller ska skölja ur en burk med överblivet fett eller vätska från till exempel tonfisken eller fetaost, häller man istället ut fettet igenom tratten till flaskan. Flaskan slängs sedan i soporna, eller i ett kärl som kommer att finnas i Kristinehamnsbostäder.

Ska bli biogas

Målet är att i framtiden kunna samla fettet och använda det till biogas.

– Dit har vi inte riktigt kommit än. Vi behöver ett bra sätt att få ur fettet ur flaskorna för att kunna ta till vara det för biogas eller annan återvinning, säger Jan Mattsson, avfallsstrateg.

Men enligt honom är varje liter som inte åker ner i avloppsrören en vinst.

– Ja, det är bättre att vi slänger fettet i soporna, säger han.

Fett skapar problem

Fettet i avloppsrören orsakar stora problem för fastighetsägare. I kommunen märker man av det ökande problemen med akuta utryckningar för att spola rent, men också ett större framtida problem.

– Fettet härsknar i rören och det leder i sin tur till att det blir sprickor i rören. Vi kommer att behöva byta ut avloppsrören fortare än vad vi hinner, säger Miriam Hellberg Lindqvist, miljö- och processingenjör.

Nu hoppas man i Kristinehamns kommun på att informationen ska öka medvetandet hos invånarna och att fettet i avloppsrören ska minska.

– Man behöver fundera över vad det finns fett i. Det är ju inte bara olja och fett utan till exempel vätskan som blir kvar i burken enär pizzasalladen är slut, eller äggvita, om man inte sparar den och gör maräng av, säger Jeanette Olsson, marknadsansvarig på VA-avdelningen i Kristinehamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.