Frödingmedaljen tilldelas 2016 Sonja och Göran Hagenmarck på Byn i Alster, Kerstin och Magnus Karlander på Gunnerud i Alster, samt Birgitta och Lars Arenö på Slorudsborg i Brunskog.
Förvaltat stora värden för svensk kulturhistoria
Gustaf Fröding-sällskapets syfte är att hålla liv i intresset för Gustaf Fröding och hans diktning. Enligt sällskapets stadgar är ett sätt att göra detta, att uppmuntra ”bevarande och vårdande av byggnads- och naturminnen, som äger anknytning till skalden och hans diktning”, vilket årets mottagare av medaljen alla gör. Genom sitt engagemang har de gjort sig till förvaltare av stora värden för svensk kulturhistoria, skriver Gustaf Frödingsällskapet i ett pressmeddelande.
Frödingmedaljen delas ut i samband med Frödingdagarna på Alsters herrgård 20-21 augusti.
Fakta om gårdarna
Byn
På gården Byn vid sjön Alstern bodde familjen Fröding under Gustafs tidiga barnaår (1861-65). Gården brann ner till grunden 1872 och det är hit Fröding återvänder i dikten ”Strövtåg i hembygden” och konstaterar att ”där den låg ligger berghällen bar.”
Gunnerud
Gården Gunnerud vid Alsterälven var änkesäte för Gustafs farmor, Gustava Fröding. Här tillbringade syskonen Fröding många skollov tillsammans med sina kusiner fram till farmoderns död 1872. Från Gunnerud hade Fröding många lyckliga minnen. Där växer fortfarande syréngrottan, där systern Cecilia både i verkligheten och i dikten ”Sagoförtäljerskan” trollband sina syskon med sagor.
Slorudsborg
För sin del av fadersarvet köpte Gustaf syster Matilda Fröding 1881 jordbruksfastigheten Slorudsborg i Brunskog, där Gustaf vistades långa tider efter sina misslyckade studier, bland annat hela år 1884. Här mötte han systerns rättare Anders Jansson (Anners Jansa), som gav honom stoffet till många av sina dikter och kåserier på värmländska. På Slorudsborg driver idag Birgitta och Lars Arenö den lilla affären ”Matildas bod”.
Källa: Gustaf Frödingsällskapet