Foto: Frälsningsarmén

Tre värmländska bidrag till Arkitekturupproret

Uppdaterad
Publicerad

L P Svenssonhuset, Borgen eller Sockerslottet? Vilken av dessa värmländska byggnader tycker du är vackrast – och hur står de sig mot andra byggnader i landet? Nu har 100 byggnader i Sverige blivit nominerade till titeln som Sveriges vackraste byggnad och tre av dem ligger i Värmland.

Sedan maj månad har de nominerade byggnaderna valts ut genom lokala deltävlingar i Arkitekturupproret. I söndags började den nationella omröstningen.

Omröstningen hålls på Facebook och alla som vill kan vara med och rösta. I skrivande stund leder Frälsningsarméns borg i Kristinehamn den värmländska ligan, med 50 röster och en 26:e plats. Strax efter Borgen ligger Värmlandsoperans sockerslott i Karlstad, med åtta färre röster på en 33:e plats. På 50:e plats står just nu Arvikas bidrag: L P Svenssonhuset.

”Ingen chans mot storstäderna”

Det var frälsningssoldaten Bertil Hellberg som anmälde Borgen till tävlingen.

– Det ska bli kul att se hur det går, det är kul om vi kommer på en bra plats, säger han.

Han tror dock inte att de lyckas knipa förstaplatsen.

– Vi har ju ingen chans mot storstäderna. Stockholm ligger ju på två, tre hundra röster. Men vi kanske kan komma upp på 15-20:e plats. Men längre tror jag inte.

Omröstningen pågår till nyår

Universitetsbiblioteket i Lund leder för tillfället, men än finns det chans för det värmländska bidragen. Omröstningen pågår fram till nyår och vinnaren presenteras den första januari 2020.

Arkitekturupproret är en folkrörelse som tidigare röstat fram både Sveriges vackraste (Sundsvall) och fulaste (Borlänge) stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer