Foto: SVT

Trendbrott: Allt fler dödas och skadas svårt i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svårt skadade och döda i trafiken ökar kraftigt i Värmland i år jämfört med de senaste fem åren. Det kan handla om ett trendbrott och det finns inte någon enkel förklaring till den negativa uppgången.

I helgen omkom en 46-årig man och en kvinna skadades allvarligt vid en trafikolycka nära Arvika och en knapp vecka tidigare omkom en 29-årig man i en viltolycka på riksväg 62 norr om Forshaga. Det var dödsoffer nummer 12 och 13 i trafiken i Värmland i år.

– Det är ju superallvarligt och oerhört tragiskt. Det ska ju inte få hända att folk ska dö eller skada sig i trafiken, säger Anders Kalborg på NTF Värmland.

Kör mer aggressivt

Transportstyrelsens statistik visar hur 2018 olycksmässigt sticker iväg uppåt efter flera års nedgång eller förhållandevis låga siffror vad det gäller antalet döda eller svårt skadade i trafiken. Det gäller såväl i Värmland som i hela riket.

Foto: SVT Grafik

I Värmland dödades tio personer i trafiken 2014 och nio de tre följande åren, men 2018 visar statistiken på en uppgång till minst tretton dödsoffer. Dessutom har antalet svårt skadade personer i trafiken ökat från 48 förra året till 74 i år och då är året inte slut än.

– Vi ser ju att det ökar och det är naturligtvis väldigt oroväckande, förklarar polisinspektören Mikael Jernberg på Polisen i Värmland. Han upplever att folk kör mer aggressivt nu än förr.

Förundersökningsledaren hos polisen vid dödsolyckor i Värmland David Askeröd pekar på flera orsaker till de allvarliga olyckorna. En del beror på att personer inte har säkerhetsbältet på sig, alkohol eller droger är ofta en faktor liksom höga hastigheter.

Efterlyser bättre utbildning

Anders Kalborg på NTF efterlyser mer och bättre utbildning eftersom Sverige tappat topplaceringen vad det gäller trafiksäkerhet.

– Det krävs lite mer för att få körkort i till exempel Norge än vad det gör här hos oss. Sen så läggs det mycket mer pengar på de mjuka värdena, att utbilda allmänheten i risker, menar Anders Kalborg.

Han pekar också på den ökade trafikintensiteten som en faktor och Mikael Jernberg tror att det också behövs fler poliser på vägarna för att få siffrorna att vända neråt igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.