Karlstadsgolfaren Jenny Haglund under första dagens kvalspel till LPGA-touren. Foto: Göran Söderqvist

Tre värmländskor kvalar till LPGA-touren

Uppdaterad
Publicerad

Louise Olsson, Jenny Haglund och Jessica Karlsson är namnen på de värmländskor som kvalar för att nå LPGA-touren.

– Vi spelade mycket juniorgolf ihop när vi var unga så det är kul att ses här, säger Jessica Karlsson.

Kvalet till LPGA-touren består av tre steg och just nu pågår det andra steget. Spelet inleddes i torsdags och pågår till söndag, tävlingen avgörs i Florida. Hela 16 svenskor är med och bland de tre värmländskor.

Jessica Karlsson från Säffle, Jenny Haglund från Karlstad och Louise Olsson från Uddeholm. De är nästan helt jämnåriga och har spelat ihop förut Jenny och Jessica ser varandra ofta då de båda spelar på Europatoruen. Men Louise bor i USA och har gjort det de senaste åren.

– Louise har jag inte sett på flera år så det var jättekul att träffa henne, säger Jessica Karlsson.

Nytt golfhopp

Jenny och Jessica har imponerat på Europatouren i år och var direktkvalificerade till steg två. Louise Olsson är nog ett nytt namn för många, hon imponerade i steg ett och tog sig på så sätt vidare.

Startfältet består av 190 spelare som alla vill samma sak. Men chanserna att kvalificera sig till nästa steg är ändå stora.

– 80 spelare går vidare så spelar jag bara min golf tror jag att mina chanser är stora, säger Jessica.

Läs mer: Succé för Karlstadsgolfare

Jenny Haglund är ovan vid att spela den här typen av kval men försöker se det som vilken tävling som helst.

– Jag tänker gå ut och göra mitt bästa, spela lugnt och sansat, säger hon.

”Dels spelar man om mer pengar”

LPGA-touren är världens största golftour för damer. Att ta sig dit skulle förändra mycket i vardagen. Där spelar stornamn som Anna Nordqvist och Michelle Wie.

– Dels spelar man om mer pengar, sedan är det också fler tävlingar. Det innebär att man får tävla mer och det älskar jag, säger Jessica Karlsson.

Jenny Haglund bäst av värmländskorna

Jenny Haglund imponerade under inledningen av kvalet och var med i toppen, under fredagen föll hon tillbaka men ligger fortfarande bra till för att gå vidare. Jessica Karlsson och Louise Olsson fick inte spelet att stämma inledningsvis och har en bit upp till topp-80.

Värmländskornas placeringar och resultat efter två dagar:

t63 Jenny Haglund +3

topp-80 +4

t141 Jessica Karlsson +8

t183:a Louise Olsson +16

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.