Foto: TT

Trots fiskeförbudet – ålen fortsatt hotad i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Sedan maj 2007 är det förbjudet att fiska ål för alla utom ett fåtal yrkesfiskare som har beviljats dispens från förbudet och ett fåtal som fiskar med stöd av enskild rätt. Förbudet kom till i ett försök att rädda den akut utrotningshotade ålen. Men ålen fortsätter att dö i massor – i kraftverken.

SVT:s Uppdrag Granskning tar upp ålfisket i kvällens program.

Ålen var förr en vanligt förekommande fisk i de allra flesta värmländska vattendragen. I dag är det allt mer sällsynt att stöta på en ål i de värmländska vattnen. Detta trots ett fiskeförbud som gällt ända sedan 2007.

– Läget är som för 15-20 år sedan. Det finns en del ål i Vänern men sedan är det inte mycket mer. 98 procent av den europeiska ålen har försvunnit så den är akut hotad, säger Mikael Hedenskog som är vattenhandläggare vid Länsstyrelsen i Värmland.

SVT Play: Uppdrag Granskning ”Den sista ålen”

Vattenkraften dödsfällor för ålen

I dag är inte fisket det största hotet mot ålen utan snarare vattenkraften. Bara i Värmland finns runt 150 dammar för elproduktion som kan bli till dödsfällor för ålen. Till det kommer uppskattningsvis 700 dammar som inte genererar elkraft men som ofta utgör vandringshinder för ålen.

– Ålen dödas ofta i turbinerna när de vandrar nedströms, säger Mikael Hedenskog.

Ålen är klassad som akut hotad på den svenska rödlistan sedan 2005 och av Internationella naturvårdsunionen sedan 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.