Foto: SVT

Trots framgångarna – SD i Värmland lyckas inte fylla stolarna

Uppdaterad
Publicerad

Drygt nio månader efter riksdagsvalet har Sverigedemokraterna i Värmland, trots sina framgångar, problem med att ledamöter lämnar sina platser i fullmäktige, med tomma stolar och politiska vildar.

Sedan valet har elva av Sverigedemokraternas ledamöter i kommunfullmäktige i länets kommuner lämnat sina uppdrag. I Storfors står två stolar tomma efter avhopp, på Hammarö är alla de tre som valts in på SD-listor obundna, så kallade politiska vildar.

– Det är ändå en avsevärd förbättring i dag än vad det var för fyra år sedan eller för åtta år sedan, det går successivt framåt, säger Runar Filper, ordförande för partiet i Värmland.

Också i Torsby har tre av av de förtroendevalda till kommunfullmäktige blivit politiska vildar, två ordinarie och en ersättare.

– Det är jättebra, nu behöver jag inte ta hänsyn till några partiregler och olika idéer som jag inte tycker om, säger Roland Jonsson, som

Roland Jonsson, politisk vilde. Foto: SVT

uteslutits ur partiet.

Uteslöts ur SD

Roland Jonsson har varit vänsterpartist i kommunpolitiken i Torsby, efter valet var han sverigedemokrat fram till dess att han blev utesluten.

Eva Söderström har själv lämnat Sverigedemokraterna, hon tyckte hon blev ojuste behandlad av partiet.

Daniel Brosius, företrädde Moderaterna förra mandatperioden, nu är han ersättare i fullmäktige på SD-mandat. Han fick tidigt veta att han inte var välkommen i partiet.

”Svikare”

Runar Filper ser de politiskt obundna, de så kallade politiska vildarna som svikare.

Runar Filper. Foto: SVT

– Det är de som har svikit, väljarna har inte röstat på de personerna, de har röstat på partiet, därför borde de ha avgått istället för att ha blivit politiska vildar, säger han.

Men Roland Jonsson säger att han inte företräder något parti.

– Nej, jag företräder de 57 väljarna som röstade in mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.