Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar fastighetsmäklaren Alexander Parmhed om varför han tror att lagen inte följs fullt ut. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Trots lagkravet – alla mäklare redovisar inte nettoskulder

Uppdaterad
Publicerad

Lagen ”Tryggare bostadsrätt” trädde i kraft vid årsskiftet för att stärka skyddet för köpare. Bland annat måste mäklare numera redovisa bostadsföreningars nettoskulder, men trots lagkravet så följs det inte alltid – något som kan påverka den framtida avgiften om räntan stiger.

– Jag kan bara tala från vårt kontor men ungefär 75 procent av våra annonser har med den indirekta nettoskuldsättningen, säger fastighetsmäklaren Alexander Parmhed.

I vissa fall kan det handla om tusentals kronor mer per månad i avgift för köparen. Det som kan hindra mäklare från att ta fram nettoskulden är ifall de inte får uppgifterna ifrån bostadsföreningen.

– Jag tror och hoppas att vi mäklare, bostadsrättföreningar och mäklarsamfundet kommer bli bättre och ha tydligare riktlinjer, säger Alexander Parmhed.

Han är positivt inställd till att stärka köparnas skydd.

– Allting som kan hjälpa och vägleda konsumenten att ta ett bra ekonomiskt beslut är bra.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.