Trots pandemin – positiv utveckling för besöksnäringen i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Värmland attraherade många besökare förra året – trots pandemin. Preliminära siffror som offentliggjordes av SCB visar att Värmlands kommersiella gästnätter ökade med 14 procent jämfört med året innan, trots att frånvaron av utländska gäster var kännbar.

Enligt Mia Landin, vd på Visit Värmland ska man fortsätta att utveckla upplevelserna i länet för att öka attraktions- och konkurrenskraften ytterligare.

– Det är nu omstarten börjar. Vi får hoppas att pandemin inte tar omtag och att smittan går ner så vi inte får fler rekommendationer att följa.

I klippet berättar hon om förhoppningarna för 2022.

Omsättningsrekord

Hon berättar att många företag och näringsidkare har slagit omsättningsrekord i sommar och att besökarna, även om de varit färre i antal, har spenderat mer under sitt besök.

– Vi kan konstatera att 2021 blev ett bättre år än det riktigt dåliga 2020 även om vi fortfarande saknar över en miljon kommersiella övernattningar jämfört med 2019 och toppåret 2018. Några aktörer har slagit omsättningsrekord men det kompenserar inte för tappet i helheten, säger Mia Landin.

Många tyska besökare 2021

Men frånvaron av utländska besökare har varit kännbar, framför allt för gränshandeln. Under förra året var det besökare från Tyskland som svarade för den största delen av den utländska marknaden sett till antalet övernattningar. Därefter följde Norge som vanligtvis varit Värmlands största utlandsmarknad. Av 312 000 utländska gästnätter svarade tyskarna för 30 procent, uppger Visit Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.