Foto: SVT

Trots våg av svinpest i världen – positivt för Värmlands grisbönder

Publicerad

Samtidigt som svinpesten inneburit ett hårt slag mot grisproducenter runtom i världen, inte minst i Kina, ser det ljusare ut på vissa håll i Sverige. Ingmar Olsson på Alkvetterns Herrgård utanför Karlskoga tror att läget kommer kunna ge honom mer pengar i plånboken.

– Blir det brist på ett ställe så ska man ha mat från något annat ställe. Jag tippar att det kommer märkas inom några månader i Sverige, säger han.

Ingmar Olsson driver svinproduktion med runt 10 000 grisar per år. Han tycker att läget som grisproducent i Värmland är positivt.

– Värmland är lite speciellt i Sverige, vi har en rätt så ung yrkeskår och många har satsat mycket. Vi är det län som byggt mest i förhållande till antalet grisar, nya stallar som ger bättre arbetsmiljö. Det är en optimism, säger Ingmar Olsson.

Mer i plånboken

Normalt sett får han 100 kronor i vinst per slaktad gris. Men i och med svinpesten i bland annat Kina, där man tvingas avliva hälften av alla grisar, kommer efterfrågan på svenska griskött öka och han kommer troligen få mer betalt för sitt kött.

– Säg att det blir 200-250 kronor per gris, det kompenserar lite med förra årets torka och högre foderpriser.

Prishöjning i Sverige

Än har dock inte konsumenten i Sverige märkt någon stor prisökning.

– Vi ser stora prisändringar i Tyskland och Danmark, de länder som i dag direktexporterar till Kina. Men ju större bristen blir på den internationella marknaden så slår det här igenom och det märks även i Sverige, säger Ingmar Olsson.

Svinpest

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin.

Symtombilden är densamma som vid klassisk svinpest. Sjukdomen har sin ursprungliga utbredning i Afrika söder om Sahara, men har under senare år fått en kraftigt ökad spridning.

Afrikansk svinpest har sedan 2007 etablerat sig i bland annat Kaukasus och Ryssland, och förekommer sedan 2014 även i ett flertal länder i EU. Under 2018 upptäcktes också de första fallen av afrikansk svinpest i Kina.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.