Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bildningsnämndens ordförande i Hammarö kommun, Lillemor Larsson (V), om hur ett minskat statligt stöd kan slå mot kulturskolan. Foto: SVT

Tuffare tider för kulturskolan på Hammarö om det statliga stödet halveras

Uppdaterad
Publicerad

I den nya regeringens budgetförslag för 2023 halveras det statliga stödet till kulturskolorna. Det oroar både Hammarö kommuns kulturchef Fredrik Sjöstedt och bildningsnämndens ordförande, Lillemor Larsson (V).

– Vi är en av många kommuner både i Värmland och i landet som helt klart kommer känna av om regeringen halverar det stöd vi fått tidigare, säger kulturchefen Fredrik Sjöstedt till SVT.

Kan du se någon rimlighet i att sänka det statliga stödet till kulturskolan i tider av lågkonjunktur?

Hammarö

– Vi har ungefär 300 elever som får undervisning hos oss varje vecka och lika många som står i kö. Vi skulle vilja få ännu mer resurser som skjuts till, både från stat och kommun.

– Om vi inte kan erbjuda de elever som vill komma hit att spela instrument eller få teaterundervisning, det känns inget bra, fortsätter han.

Låg budget för kultur

Hammarö är en av de kommuner i landet som lägger minst del av budgeten på kulturverksamhet, det har P4 Värmland tidigare rapporterat om. Och under 2018 så hotades kulturskolan av nedläggning i och med nedskärningar i kommunen – något som skapade engagemang hos både elever och namnkunniga artister.

Den risken finns inte i nuläget, men en halvering av det statliga stödet skulle kunna få andra konsekvenser, enligt bildningsnämndens ordförande, Lillemor Larsson (V).

Se vad hon säger i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hammarö

Mer i ämnet