– Jag känner mig inte orolig men tycker det är viktigt att vi pratar om den framtid som väntar, säger Arvikas kommunalråd Peter Söderström (S). Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tuffare tider väntar kommuner och regioner

Publicerad

Fler äldre, fler yngre och färre i yrkesverksam ålder. Det kommer att bli en påtaglig utmaning för kommuner och regioner framöver enligt
höstens Ekonomirapport från Sveriges Kommuner och Landsting.
– Jag känner mig inte orolig men tycker det är viktigt att vi pratar om den framtid som väntar, säger Arvikas kommunalråd Peter Söderström (S).

Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika, tog nu under förmiddagen del av SKL:s rapport och håller med om utmaningarna som väntar.

– Absolut, de sätter huvudet på spiken gällande utmaningarna vi står inför. Kostnaderna för äldrevård och hemtjänst ökar samtidigt som vi behöver bygga ut förskolan för fler barn.

Kommunalrådet berättar att situationen ger ett finansieringsglapp men också skapar problem med att få tag på arbetskraft.

– Det blir svårt med kompetensförsörjningen. Det vi kan göra är att fortsätta ha bra utbildningar, även vuxenutbildningar, och att vara en attraktiv arbetsgivare.

Vill att staten tar större ansvar

För att framöver underlätta för kommuner och regioner anser SKL att staten måste ta ett större ansvar för välfärden. Detta genom att bland annat gå från ord till handling kring att minska detaljstyrningen och de riktade statsbidragen.

– Det brådskar att sätta in åtgärder som gör att kommuner och regioner kan fortsätta leverera en välfärd med goda resultat. Vi hoppas att den utlovade Välfärdskommissionen verkligen innebär att välfärdens verksamheter förstärks snarast. Vi har inte längre tid för långdragna diskussioner utan vill se konkreta resultat, säger Anders Knape som är ordförande för SKL.

”Vi måste agera”

Och Peter Söderström (S) i Arvika önskar större förståelse inför framtidens scenario med färre i arbetsför ålder ökar.

– Det är bra att det kan skapas förståelse för att detta är sitsen vi är i. Vi måste agera – gör vi inget så blir det ännu värre för kommande generationer som ska ta över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer