Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S) om hur de ska klara Region Värmlands kärva ekonomiska situation. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Tufft ekonomiskt läge för Region Värmland – lägger fram minusbudget

Uppdaterad
Publicerad

Redan i år kommer Region Värmland ta närmare 300 miljoner kronor ur den så kallade resultatsutjämningsreserven. Och med det budgetförslag som den politiska majoriteten lade fram under måndagen kommer reserven att urholkas ytterligare.

– Det är för att kunna upprätthålla en bra välfärd, säger regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S).

När den S-ledda majoriteten lade fram sin budget för 2024 under måndagen stod det klart att det fortsatt kommer grävas djupa hål i resultatutjämningsreserven. Totalt har regionen 843 miljoner kronor på kistbotten. Men med en minusbudget på närmare 300 miljoner i år och med ett budgeterat underskott om 227 miljoner kronor för 2024 krymper sparkassan fort.

– Jag tror inte heller att vi kommer klara att hålla 2023 års budget, säger Åsa Johansson (S) om det prekära ekonomiska läget.

Satsar på vårdcentraler

Trots det kärva ekonomiska läget görs det ändå satsningar, inte minst på vårdcentralerna som får 30 nya miljoner att röra sig med.

– Det är en ryggrad i vårdkedjan och där ska det också genomföras satsningar på psykisk hälsa, säger Erik Evestam (C).

Inga uppsägningar

Några uppsägningar av personal för att klara ekonomin är i dagsläget inte aktuellt.

– Personalen är vår viktigaste resurs och vi är för få i vården redan som det är i dag, säger Elisabeth Björk (V).

Slutligt budgetbeslut tas av regionfullmäktige den 14 juni.

I videon ovan berättar Åsa Johansson (S) om hur regionen ska klara det kärva ekonomiska läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.