”I framtiden kommer vi att bli mer beroende av att vi måste plantera ut fisk för att uppehålla en ekologisk balans”, säger Joakim Eriksson på Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund i Forshaga. Foto: SVT

Tufft för flera fiskarter i Värmland

Publicerad

Klarälven håller på att bli en vildlaxälv. En älv där laxen får sköta sig själv utan att människan ingriper. Men snart kommer också andra förändringar att märkas.

– Flera fiskarter har det tufft i Värmland, säger fiskbiologen Pär Gustafsson.

Miljö- och klimatfaktorer kommer att få en del arter att växa till sig och andra att försvinna från Värmlands vatten.

– Det gäller framförallt röding, lax, öring och ål. Övergödning, klimatförändringar och vattenkraften är fiskens stora hot. Själva fisket är inte hotat, men kan komma att förändras, säger Pär Gustafsson som är fiskbiolog på Länsstyrelsen.

Fisk i sjön

– I framtiden kommer vi att bli mer beroende av att vi måste plantera ut fisk för att uppehålla en ekologisk balans, säger Joakim Eriksson på Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund i Forshaga.

Vilka fiskarter gynnas av att vattnet blir varmare? Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fisk i sjön

Mer i ämnet