Osäkert för Hagfors flygplats

Publicerad

En fortsatt nedgång av passagerarantalet på stockholmsflyget från Hagfors har satt flygplatsens existens i gungning. Omkring 35 procent av turerna ställdes in eller var försenade under augusti-september.

Antalet passagerare på flyglinjen Torsby-Hagfors -Stockholm minskar på planen som tar 19 passagerare.  2011 var det i genomsnitt 6,8 resenärer på turerna. Hittills i år ligger snittet på 5,5 säger flygplatschefen i Hagfors Henrik Ceder. Operatören Avies behöver passagerare i snitt för att linjen ska gå ihop ekonomiskt.

Det var för ett år sen som det estländska bolaget Avies tog över som operatör med två flygturer varje vardag mellan Torsby-Hagfors och Stockholm. Men olika problem har avlöst varandra.

Under augusti-september i år så var det  mer än 35 procent av turerna som ställdes in eller var försenade, enligt uppgifter till Trafikverket. I mer än hälften av fallen var orsaken tekniska problem.

Osäkerheten är en av orsakerna till att till exempel storföretaget Uddeholm det senaste året ofta valt Gardemoen i Norge istället. Uddeholm har i princip fem personer på resa med flyg varje dag. Omkring 330 resor har skett från Gardemoen de senaste elva månaderna jämfört med 66 därifrån under hela 2010. De gjorde ändå ett hundratal resor från Hagfors samtidigt som linjen Karlstad – Köpenhamn fortfarande är den allra viktigaste för företaget med 450 resor de senaste elva månaderna.

Det ser inte ljust ut för Hagfors flygplats. 25 av de 160 planerade avgångarna under augusti-september ställdes in för att det inte fanns några bokade passagerare till eller från Hagfors.

Kommunalrådet Mikael Dahlqvist i Hagfors ser allvarligt på passagerartappet och vill ge operatören Avies en chans att bryta trenden och återfå förtroendet för flyglinjen. Annars blir det en diskussion om att få Trafikverket till en ny upphandling.

Avtalet mellan Avies och Trafikverket gäller annars tre år till.

– Vi har skaffat ett reservplan så att färre flygningar ska behöva ställas in, säger Avies ansvariga i Sverige Cerstin Böhlin. Hon hoppas också att de som bor i och runt Hagfors nu ska visa att de vill ha flygförbindelse till Hagfors så att passagerarantalet ökar.

Hur kärvt det än kan se ut så vill såväl kommunledningen som flygplatschefen fortfarande ha flygtrafik från Hagfors framförallt för att underlätta för näringslivet i nordvärmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer