Foto: SVT

Tullverket vill stänga Hån

Publicerad

Tullverket vill stänga tullstationen i Hån på natten. Det väcker oro och ilska i Åjäng, eftersom kommunens industrier kommer att drabbas.

Varje år kommer 5.500 timmerbilar till Moelvens sågverk i Årjäng med sågtimmer. 2.500 av dem har norskt timmer och har passerat gränsen och tullstationen i Hån.

– Kan vi inte få förtulla på natten, kommer vårt varuinflöde att begränsas, säger Jonas Andersson, VD på Moelven Årjängsåg. – Nätterna blir dyrare eftersom vi då måste anlita en speditionsfirma för att hantera tullfrågorna, som vi idag väljer att administrera själv med egen personal.

– Vår råvara är ju en färskvara, som måste komma in i tid och då krävs flexibilitet, säger Jonas Andersson.

”Jag är rätt upprörd över det här”

Tullverket vill stänga Hån på natten och söker andra tekniska vägar att tulldeklarera.

Mer än hälften av företagen i Värmland har affärer med Norge, och enligt en rundfråga av handelskammaren kommer sämre tullservice att riskera att försämra varuflöden och förlänga transportsträckorna.

– Jag är rätt upprörd över det här. Att stänga tullen nattetid är en degradering av E18, säger kommunalrådet i Årjäng Daniel Schützer (S).

Ska träffa Tullverket

– De som är seriösa får mer kostnader och längre vägar och de oseriösa kommer att dras hit.

På onsdag ska Årjängs kommun och Handelskammaren i Värmland träffa Tullverket för att diskutera konsekvenserna av att tullstationen i Hån stänger nattetid.

Tullverkets presstjänst meddelar att verket inte än är beredd att kommentera kritiken från Årjäng, förrän det kommit längre i sin beslutsprocess. Först vill man till ha en diskussion om tullens öppettider och analyserat vad en stängning skulle få för följder. Beslut om nattstängning kommer vid årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer