Foto: Scouterna

Tusen scouter samlas i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen samlas scouter från hela Sverige för att diskutera demokrati. På programmet står Agenda 2030 och FN:s globala hållbarhetsmål.

Vartannat år håller Scouterna stämma och i år är det Karlstads tur. Temat för året är Agenda 2030 och FN:s hållbarhetsmål.

– Vi börjar försöka lära våra barn och ungdomar att demokrati är roligt. Temat hållbarhetsmålen är något vi jobbat med i över 100 år, säger Caroline Thunved, kommunikationschef för Scouterna.

Mellan 12 och 70 år

Stämman började redan på fredagen med incheckning pågår fram till imorgon söndag, där 1 000 kårer är representerade. Yngsta deltagaren 12 år och den äldsta är över 70.

– För barn och unga är hållbarhetsmålen det viktigaste och något som skapar stress om vuxna inte agerar. Målen kommer genomsyra helgen och även de kommande åren.

Antalet unga under 15 år ökar inom Scouterna.

– Jag tror det beror på samhällsbilden, vi känner att engagemanget om att vilja bidra till samhället växer, säger Caroline Thunved.

”Kommer synas”

I år kommer programmet vara förlagt till enbart inne på CCC men Thunved tror ändå staden kommer märka av besökarna.

– Vi kommer synas, vi har ofta scoutkläderna på och våra halsdukar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.