Medelåldern hos de före detta anställda på TVAB är minst 50 år och lågkonjunkturen som Sverige hamnade i 2009 gjorde att den uppsagda personalen på TVAB fick det tufft.
– Ja, det har varit tufft. Det har varit knapert rent ekonomiskt, säger Kenneth Emsell, en av de som fick lämna TVAB.
När TVAB lade ner i Töcksfors blev inte bara han arbetslös utan även hans fru Åse.
– Det är alltid värst i början. Det tar ju en tid innan man orkar sätta sig in i det och första halvåret var väldigt besvärligt. Det blir aldrig bra när båda två går hemma.
Kenneth har bara haft kortare tillfälliga jobb under de två senaste åren men hans fru har varit arbetslös hela tiden.
– Hon har gått hemma i två år nu, så hon är i fas två nu. Jag hoppas inte hon behöver hamna i fas tre, säger Kenneth Emsell.
Som mest jobbade 700 anställda vid TVAB i Töcksfors men det var på 80-talet. 2000-talet kantades av nedskärningar och varsel och succesivt flyttades verksamheten till Polen. När sedan produktionen stannade den 21 april 2009 var stämningen i bott.
– Det går inte att säga med ord hur det var men det var väldigt sorgset. Jag hör många som längtar tillbaka än i dag, så TVAB lever faktiskt än, säger Kenneth Emsell.
Av de 40-talet personer som lämnade kablagetillverkningen den 21 april 2009 har några gått i pension. Några har vikarierat inom vården och några har fått tillfälliga jobb inom handeln. Men det är få som haft en trygg tid efter TVAB.
Lennart Larsson var under tiden på TVAB fackklubbsordförande. Han var en av de 40-talet anställda som var kvar till sista dagen. Enligt honom har bara några stycken fått fast jobb efteråt.
– Det kanske är fem till åtta stycken. Många har gått kurser och tillfälliga jobb på några månader här och där, säger han.
Vilken hjälp tycker du att ni anställda fick av kommunen efter uppsägningarna?
– Kommunen har väl inte gjort så mycket. Det är arbetsförmedlingen vi hamnat hos men det är inte så lätt att få nya jobb för det, säger Lennart Larsson.
– Det var svårt att gå in och skapa arbetstillfällen direkt vid den här lågkonjunkturen. Vi har jobbat med att försöka få hit etableringar för att få fler arbetstillfällen. Och nu är det på gång, säger Katarina Johannesson, Centerpartistiskt kommunalråd i Årjäng.
Johannesson säger att etableringen inom handeln i Töcksfors kommer gynna även de äldre arbetssökande. Något som de arbetssökande själva inte håller med om:
– De vill inte ha oss äldre. Det är de yngre som får jobb. De kanske ser bättre ut, utåt sett, säger Kenneth Emsell.
– Det är väl tveksamt, någon kan det bli. De som närmar sig 60-65 år får det nog svårt, säger Lennart Larsson.
Gredel Högenäs lyckades efter TVAB skaffa sig kortare jobb utan arbetsförmedlingens hjälp. Nu kör hon skolbuss i Östervallskog, något hon gjorde på 70-talet innan TVAB.
– Jag har kört föräldrarna till de här ungarna som jag kör i dag. Jag är tillbaka på ruta ett kan man kanske säga, säger hon.
Hon minns sin sista dag på TVAB. Men det är inget vackert minne:
– Det jag kommer ihåg mest var att våra chefer inte var där. Det tyckte vi alla var för jävligt, säger Gredel.
– TVAB betydde mycket för bygden. Det var ryggraden från början. För före TVAB var vi inget i Töcksfors. Nu är Töcksfors på gång att bli något annat kanske, avslutar hon.